НОВИНИ

Женският ни национален отбор по волейбол започна с победа над Хърватия в турнира Лига на нациите

женският национален отбор волейбол започна победа хърватия турнира лига нациите
bnt avatar logo
от БНТ
10:33, 31.05.2023 (обновена)
Чете се за: 05:20 мин.
Спорт
Слушай новината

Женският ни национален отбор по волейбол започна отлично участието си в турнира Лига на нациите. Момичетата на селекционера Лоренцо Мичели победиха категорично дебютанта Хърватия с 3:0 (25:12, 25:17, 25:19) в първия си мач от турнира в Група 2 от първата състезателна седмица на Лигата, игран тази сутрин в зала "Нипон Гайши" в Нагоя (Япония).

Българските волейболистки не тръгнаха по най-добрия начин в срещата, позволявайки на хърватките да поведат с 6:2. Това мобилизира нашите момичета, които успяха да наваксат след атака и ас на Мария Йорданова (7:6). "Лъвиците" продължиха да диктуват положението, поддържайки стабилно темпо. Началният удар отново имаше водеща роля - Мира Тодорова реализира два аса. В следващите минути момичетата на Лоренцо Мичели бяха пълен хегемон, капитанът Мирослава Паскова бе страхотна на блок. В крайна сметка българските момичета затвориха гейма при разгромното 25:12.

Втората част започна идентично - съперникът успя да поведе с 4:2 и 5:3, като за това допринесоха някои грешки на "лъвиците". Националките ни набраха инерция след петата точка, като главни действащи лица бяха отново Мира Паскова и Мария Йорданова. И тук, както в предходния гейм, ключов бе сервисът, родните представителки играеха спокойно и вдъхновено. До края те не срещнаха особена съпротива и така те увеличиха аванса си на 2:0 гейма.

И в третия гейм хърватките стартираха силно, доминирайки до 11:7. Непредизвикани техни грешки обаче намалиха разликата (11:9), а впоследствие бе почти напълно стопена след ас на Мария Кривошийска. Родният тим успя да изравни за 13:13, след атака на капитана Мирослава Паскова, която получи контузия при приземяване. Тя бе заменена от Елена Бечева. Играта продължи равностойно след това, "лъвиците" взеха глътка въздух и продължиха освободено до края. Две блокади на Мира Тодорова сложиха край на срещата за 25:19.

Най-резултатна бе Мария Йорданова с 13 точки (3 аса), Радостина Маринова добави 12 точки (1 ас). Капитанът Мира Паскова завърши с 9 точки (2 блокади).

„Радваме се, че започваме първия турнир от Лигата на нациите с категорична победа, особено срещу Хърватия, тъй като това е чалъндж тим и ни е пряк конкурент за запазване на мястото. Не стартирахме толкова убедително, но след средата на първия гейм се адаптирахме вече и започнахме да водим с голяма разлика. Като цяло не рискувахме много, а ги оставяхме те сами да бъркат. В третия гейм малко имаше отпускане от наша страна с няколко непредизвикани грешки и също с контузията на Мира Паскова, но Елена Бечева се включи много добре и успяхме да си вземем гейма и мача. Хубав старт в Лигата на нациите, но утре имаме друг важен мач, за който да мислим“, сподели Мария Йорданова.

"Бяхме много агресивни от началото на мача. Натиснахме здраво съперника. Целта беше да не позволяваме да ни атакуват. Хърватките са най-силни в това. Много съм доволен от нашата контраатака. Единственото негативно от мача е контузията на Мирослава Паскова. Притеснява ни. Не знаем какво е. Веднага отиде в болница и тепърва ще знаем", коментира Мичели след победата.

„Много съм щастлив, така искам да играем. Пожелах им по същия начин да се представим и в следващите двубои. Казах им: „Играйте задружно и си помагайте"! Виждам, че атмосферата е отлична. От опит знам, че само така се постигат успехи. Всички стискаме палци на Мира. Проблемът е в глезена. Дано да е нещо леко", заяви президентът на БФ по волейбол Любомир Ганев.

Утре (1 юни) България ще играе срещу друг от "чалънджър" отборите в надпреварата - Доминиканската република, който вчера стартира със загуба от домакините от Япония с 1:3 гейма. Срещата е отново от 09:00 часа българско време. Хърватия пък ще излезе срещу Германия, която започна с успех над Нидерландия с 3:1. Този двубой е от 06:00 часа.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Делото за побоя над Христиан Пендиков се отлага за 12 юли
Делото за побоя над Христиан Пендиков се отлага за 12 юли
Собственикът на Лийдс Юнайтед закупи италианския футболен клуб Сампдория
Собственикът на Лийдс Юнайтед закупи италианския футболен клуб Сампдория