НОВИНИ

Жертви на домашно насилие: Бременни жени от Бургас са потърсили помощ само за няколко дни

bnt avatar logo
от БНТ
18:00, 03.08.2023 (обновена)
Чете се за: 04:32 мин.
У нас
Слушай новината

Домашното насилие в страната е в големи размери, но след зверството с момичето от Стара Загора, протестите и общественият натиск за адекватни наказания - все повече жени, решават да потърсят помощ. В Бургас само за три дни вече има над 5 сигнала. Някои от случаите са повече от смущаващи.

Със всеки изминал ден все повече са сигналите за домашно насилие в Бургас, а те от своя страна са все по-смущаващи. Прокуратурата вече е реагирала на част от тях, а двама души бяха оставени в ареста от съда по обвинения за побой над половинките си. Три от случаите са за агресия над бременни жени. Може би един от най-фрапиращите случаи, за който стана ясно днес първо в ефира на "Денят започва" по БНТ е за бременна жена, която е загубила детето си, преди да се появи на бял свят, отново заради побой.

Пред съда днес се изправи 28-годишният Георги Кочев. Във вторник пребил 23-годишната си приятелка, с която живеели на семейни начала от година и половина, а от 7 месеца чакали бебе.

„Казвал ѝ, че ще я убие. Едновременно с това й нанасял удари в областта на главата, блъскал я и я влачил. Извършителят е бил осъждан, като последното му осъждане е през 2014 г. за причиняване на средна телесна повреда по хулигански подбуди“, каза Зорница Щърбева, говорител на Районна прокуратура – Бургас.

„На мен той обяснява, че не е вярно твърдението на пострадалата, че по-скоро обратно, тя го е нападнала и дори ми показа одрасквания по шията“, каза Владимир Господинов, служебен защитник на обвиняемия.

Георги бе защитаван от служебен защитник, тъй като адвокатът му се отказа.

„Защото имам морални съображения за това – майка съм, жена съм, в този смисъл няма как да осъществя защитата сега“, каза Веселина Василева, адвокат.

Терапия за насилниците - поредния пропуск в системата за защита от домашното насилие

Районният съд остави в ареста насилника. На друг обаче все още не е повдигнато обвинение. И той пребил бременната си приятелка , а тя загубила детето.

„Тя е била в четвърти месец, Като по медицински причини е трябвало да роди мъртво роден плод, тъй като въз основна на физическо насилие в областта на корема, изтекли са й водите, загубила е бебето и е трябвало да бъде оперирана по спешност“, каза Женя Петрова, директор на Центъра по превенция срещу насилието в Бургас.

Жената е потърсила помощ в Центъра по превенция срещу насилието в Бургас, а те съдействали да получи ограничителна заповед от съда. Но това не е достатъчно, смятат експертите, тъй като често случаите остават без ефективни присъди.

„Съдиите наистина, аз от 10 години водя дела за домашно насилие, те приканват страните към спогодба или в последните две-три години към медиация, което е абсолютно неправилно и неадекватно в ситуацията на домашно насилие. Сега с новите промени това нещо е забранено“, каза Невена Чайпек, юрист.

За постоянно в ареста обаче остава и 45-годишният Диан Иванов, за когото вчера ви разказахме, че нанесе жесток побой на съпругата си и баща ѝ. Той може да получи до 3 г. затвор. Обвинението е за нанасяне на лека телесна повреда.

Мъжът, пребил съпругата си и баща ѝ в Бургас, за втори път е задържан за домашно насилие

Автор: Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България отстъпи на Хърватия на европейското първенство по баскетбол до 20 г.
България отстъпи на Хърватия на европейското първенство по баскетбол до 20 г.
Обвиниха 18-годишен младеж от Пловдив за закани за убийство на майка си и баба си
Обвиниха 18-годишен младеж от Пловдив за закани за убийство на майка си и баба си