COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Жертвите на коронавируса и безработните в САЩ нарастват

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:32, 09.04.2020
Чете се за: 00:46 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Рекорден брой починали от COVID-19 в САЩ за втори пореден ден. Общият брой на смъртните случаи до момента наближава 15 000. Заразените от коронавируса са над 430 000 души.
Също тревожно нараства броят на хората, подали молби за обезщетения при безработица. Те са вече над 16 милиона.

Въпреки всички усилия, черната статистика в САЩ е неумолима - смъртните случаи за последните 24 часа са 1973. Най-засегнати остават щатът и градът Ню Йорк, въпреки предприетите мерки. Губернаторът Андрю Куомо сравни бедствието с едно паметно събитие за страната.

Андрю Куомо, губернатор на Ню Йорк: На 11 септември, който мнозина от нас преживяхме, в този град загинаха 2753-ма души. В тази криза вече загубихме 6 268 нюйоркчани. Ще наредя свалянето на знамената наполовина в памет на хората, погубени от този вирус.

Също тревожно е отражението на пандемията върху икономиката. Сред най-ранните симптоми е скокът в безработицата.

Във Флорида улесниха подаването на молби за обезщетения. От средата на март това са направили над 520 000 жители на щата. Цифрата за страната за последната седмица е 6 млн. и 600 000 души.

Прогнозите са, че този месец над 20 млн. американци може да останат без работа. Това е най-сериозната загуба на работни места от Голямата депресия през 30-те години на миналия век. САЩ вече са в рецесия, посочват икономистите.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Католическият свят отбелязва Велики четвъртък в празни храмове
Католическият свят отбелязва Велики четвъртък в празни храмове
Мобилни мивки с дезинфектант на ключови места в Русе
Мобилни мивки с дезинфектант на ключови места в Русе