НОВИНИ

Живот след ракетни обстрели: Как в украинския град Арциз се справят по време на война?

bnt avatar logo
от БНТ
06:58, 20.05.2022
Чете се за: 05:17 мин.
По света
Слушай новината

Арциз е град в Одеска област, Южна Украйна. Още в първите дни на войната в града отекват експлозии. На 8 май, след силна ракетна атака срещу Арциз, е засегнат трафопостът на града. След това седмица градът е без електричество и вода. Диана, която живее със семейството си, разказва как живеят в такива условия.

"Много се уплашихме. Ударите бяха силни. Бяха на километър от дома ми. Чуваха се много силно, започнаха някъде към 7 сутринта. Телефоните ни не бяха заредени, защото нямахме ток. Нямахме връзка със света. Не знаехме къде падат ракетите. Целият град беше без ток. За нас 8 май беше като апокалипсис. Нито можеше да си сготвиш, нито да се свържеш с някого, не разбираш какво става", сподели тя.

БНТ: Как се справихте? Как си готвихте храна? Как помагаше градската администрация?

Диана Михайлова: Ние обиколихме всички бензиностанции. Отникъде не можехме да заредим бутилките с газ, за да си приготвим храна. А на 9 май беше въведен комендантски час. В нашия град няма активни военни действия, всичко е спокойно. Но това влияе психологически и морално на хората в града. Хората станаха по-обединени, помагат си. Едни носят продукти, други ходят до съседите и им помагат с каквото могат - едните носят месо, другите им дават газов котлон, за да го приготвят. Адаптират се.

БНТ: Какво сега работи в града?

Диана Михайлова: Аптеките и болниците работят, инфраструктурните обекти също, практически всичко работи, пазарите също. Имаше проблеми с банкоматите, но сега всичко е наред.

БНТ: Планирате да се оставате в града или ще го напускате?

Диана Михайлова: Брат ми е ученик в 11-и клас, искаме той да завърши училище, да се дипломира и ще решим какво да правим. Ние имаме български корени. Мислим да тръгнем за България. Брат ми иска да кандидатства и да учи в България. После ще решим.

При последния ракетен удар в Арциз има пострадали цивилни. От взривната вълна са повредени и много жилищни и и административни сгради, както и предприятия.

"Ракетата удари на 100 метра от хлебозавода, начупи една голяма бъчва с царевица, около 5000 тона. Отломки на тази бъчва попаднаха и на нашата територия. Цяло чудо е, че никой не пострада, има осколочно ранение на нашия охранник, който през това време беше на територията. Имаме повече от 50 прозореца и 10 врати, които ги издуха", обясни Алексей Куцарев - търговски директор на хлебозавода "Арциз Хлеб".

"След това избухна още една ракета, която прекъсна тока в града и една седмица нищо не работеше, и нашата пекарна не е изключение. Ние бяхме заложници на ситуацията и не можехме да работим. Вече възстановиха тока и сега работим както и винаги", добави той.

Енергетиците и местните служби в града за кратко време възстановяват електричеството в Арциз. Така градът се нормализира.

"Много хора днес останаха без работа и заплати, затова имат нужда от храна, продукти, пари. Ние им помагаме с каквото можем, организираме хуманитарна помощ, която ни предоставят приятелите на нашата община. Организирахме месечен запас от храна и лекарства при случай на военни атаки или окупация на града. В Арциз днес имаме 1200 преселници от други райони. И продължават да пристигат още хора, бягащи от войната. Много местни напуснаха града през първите дни на войната. Сега ситуацията е спокойна", каза Сергей Парпулански – кмет на град Арциз.

Въпреки че в града е спокойно, хората се притесняват от липсата на горива. Месните смятат, че това може да доведе до поскъпване на хляба и други основни продукти.

Вижте повече и във видеото

Автор: Мария Плачкова

ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отмениха решението за спиране на правата на Антъни Иванов след изслушването му
Отмениха решението за спиране на правата на Антъни Иванов след изслушването му
262 нови случая на коронавирус за денонощието
262 нови случая на коронавирус за денонощието