НОВИНИ

Жозеп Борел: EС трябва да има стратегически запас от лекарства

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:52, 07.05.2020
Чете се за: 00:48 мин.
По света

80% от антибиотиците в целия свят се произвеждат в Китай, съобщи върховният представител на ЕС по въпросите на сигурността и външните работи Жозеп Борел. Според него Европа трябва да си извлече поуките от кризата с коронавируса, като си осигури автономност в производството на лекарства.

Здравната криза, свързана с появата на новия коронавирус в Европа, доведе до огромно търсене на определени лекарства и причини проблеми във веригите за доставки.

Жозеп Борел смята, че не е нормално Европа да не произвежда нито грам парацетамол. Според него от Китай идват 80% от всички антибиотици в света. Също 80 на сто от активните съставки за лекарствата в Европа пристигат от трети страни, най-вече от Китай и Индия.

Жозеп Борел - върховен представил на ЕС по въпросите на сигурността и външните работи: Не казвам, че всеки трябва да си произвежда у дома, но веригата на доставки трябва да бъде по-къса и защо да нямаме центрове за доставки наблизо? Защо да не произвеждаме в Африка, която е все по-голяма потребителка на лекарства?

Според Борел глобализацията е довела до това да не мислим откъде идват продуктите, които купуваме. Но във време на пандемия автономията в производството, най-вече на лекарства, е много важна.

Дипломат номер едно на Европа смята, че ЕС трябва да има стратегически запаси от медикаменти и медицинско оборудване, както има стратегически запаси от петрол.

За да се стигне до тази стратегическа автономия, държавите трябва да се опитат да убедят големите компании да съсредоточат производството на по-ограничена територия. И моментът за това е точно сега.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Топлофикация Перник“ не е видяла признаци за свлачище при шламохранилището
„Топлофикация Перник“ не е видяла признаци за свлачище при шламохранилището
Попевицата ЛиЛана и съдружникът й са заплашвали служители на АПИ
Попевицата ЛиЛана и съдружникът й са заплашвали служители на АПИ