НОВИНИ

Тръмп, приятелите и интересите

След като бившият адвокат на президента Тръмп се призна за виновен и се споразумя с прокуратурата, Коен се превърна от разрешаващ проблемите на милиардера в създаващ нови и нови. Даването на имунитет на финансовия директор на “Тръмп организейшън” и на собственика на “Американ Медия Инк” говорят за това, че информацията, която те са предали на прокуратурата е от значение за разследването за незаконно финансиране на кандидат-президентската кампания на Тръмп и парите, изплатени на две жени, срещу мълчанието за аферите им с президента. Така поредица от приятели на Доналд Тръмп могат да се превърнат в негови врагове, за каквито той косвено вече определи бившия му адвокат Коен и бившата му съветничка Омароса Маниголт-Нюман.

Александър Детев
от Александър Детев
10:00, 27.08.2018
11223
Чете се за: 03:56 мин.
Истории
Тръмп, приятелите и интересите

21 август неслучайно беше определен от мнозина за най-лошия ден за американския президент Доналд Тръмп.

Първо, разследването на специалния прокурор Робърт Мълър направи сериозна стъпка напред към своята кулминация след осъдителната присъда на бившия шеф на кампанията на Тръмп през 2016 година Пол Манафорт. Тя беше изречена на 21 август, деня, в който бившият адвокат на президента Майкъл Коен се призна за виновен по осем обвинения и сключи сделка с прокуратурата. Така той се превърна в основна мишена на Тръмп, който изригна срещу него в “Туитър” и по медиите.

Появи се информация обаче, че двама от приближените на президента, които също са разследвани във връзка с финансови злоупотреби по време на кампанията през 2016 година, са получили имунитет от прокуратурата срещу показания, които ще дадат в подкрепа на обвинението. Така считаните до скоро за верни служители и приятели на милиардера един по един се обръщат срещу него в опит да се спасят от сериозни съдебни последствия, за каквито събитията в последните месеци индикират. Неприятностите за американския президент сякаш не приключват, а Републиканската партия избягва всякаква по-остра реакция два месеца преди решаващите избори за двете камари на Конгреса през ноември.

;

Признанията на Коен

Майкъл Коен потвърди пред прокурорите, че е избегнал данъци и че е предал грешна информация пред финансовите институции, но по-важното е, че призна нарушаването на правилата за финансиране на политически кампании.

Той е свидетелствал за това, че “в координация и по нареждане на кандидат за федерален изборен пост” е купил мълчанието на две жени. По всичко личи, че става въпрос за порнозвездата Сторми Даниълс и модела на “Плейбой” Карън Макдугъл.;

Изневери и злоупотреби

Стефани Клифърд, както е истинското име на порноактрисата, води правна битка срещу Тръмп от началото на годината. Според Клифърд споразумението, което е подписала с тогавашния адвокат на президента Коен, е невалидно. В него срещу мълчанието си за аферата си с Тръмп тя трябва да получи 130 хиляди долара. Правният казус по случая е свързан с естеството на тази сума. Първоначално Коен и Тръмп твърдяха, че решението за изплащането на тези пари е на самия Коен, а тогавашният кандидат-президент Тръмп не е подозирал за тях.

От правна гледна точка това може да бъде прието като дарение към кампанията, което надхвърля в пъти разрешеното от закона. Тръмп призна, че е възстановил сумата на Коен, но отрече да е знаел за какво са били предназначени те. Това се случи, след като изненадващо през май новият му адвокат и бивш кмет на Ню Йорк Руди Джулиани, заяви в телевизионно интервю, че лично Тръмп е платил за споразумението, съответно сумата няма как да се счита за дарителство към кампанията от страна на Коен.

Историята с Макдугъл е аналогична, но малко по-заплатена. Според показанията на Коен, а и според нея самата, през 2016 година Макдугъл е получила 150 хиляди долара от “Американ Медия Инк”, фирмата собственик на таблоида “Нешънъл инкуайърър”, за правата да публикува историята за нейната афера с Тръмп. Публикация обаче така и не излиза наяве.

Още когато “Уолстрийт Джърнъл” излезе с тази информация през ноември 2016 година, веднага беше направена асоциация между решението на “Нешънъл инкуайърър” да не публикува историята на Макдугъл и факта, че изпълнителният директор на “Американ Медия Инк” Дейвид Пекър е добър приятел на Тръмп. В крайна сметка Макдугъл проговори пред медиите през април в интервю пред Андерсън Купър за Си Ен Ен, в което дори се извини на съпругата на президента Мелания за връзката ѝ с нейния съпруг. Макдугъл постигна споразумение и с “Американ Медия Инк”, които разрешиха да разкрие историята си. С това обаче казусът не приключи.

През юли адвокатът на разследвания за злоупотреби Майкъл Коен публикува аудиозапис, в който се чува как Коен и тогавашния му клиент Тръмп обсъждат сумата, която трябва да изплатят на “нашия приятел Дейвид”, вероятно визирайки Дейвид Пекър.

;

“Няма вечни приятели, има вечни интереси”

Дейвид Пекър е напът да се превърне в поредния човек от близкия кръг на президента, който ще се обърне срещу него. През изминалата седмица стана ясно, че той е получил имунитет от съдебно преследване срещу информация за парите, платени за заглушаване на истории, които са можели да компрометират Тръмп по време на кампания. В интервю за Си Ен Ен Джери Джордж, бивш редактор на “Нешънъл Инкуайрър”, заяви, че в офиса на вестника има сейфове, в които е скрита уличаваща информация за Тръмп, която далеч не се ограничава само до историята на Клифърд. Какво от нея е разказал на прокурорите Пекър предстои да разберем.

Предстои да разберем и какво е свидетелствал дългогодишният финансов директор на “Тръмп организейшън” Алън Вайселберг, който също е получил имунитет по данни на Ен Би Си. Вайселберг работи за Тръмп от десетилетия и има доста до всички финанси на организацията, респективно и на самия Тръмп.

;

Отговорът на президента

Доналд Тръмп избра двете си любими трибуни, за да реагира на случващото се – “Туитър” и близкия до републиканците телевизионен канал “Фокс Нюс”.

Макар преди месец в “Туитър” той да увери, че “любимият ви президент не е направил нищо лошо”, след като миналата седмица се появи информацията за споразумението на Коен, Тръмп постави под съмнения адвокатските способности на Коен и се обяви и срещу практиката да се подписват споразумения между прокуратурата и обвиняемите, изказа подкрепа за Пол Манафорт и обяви факта, че той беше признат за виновен по осем обвинения за данъчни и банкови измами, за “лов на вещици”.

Междувременно нарече и бившата си съветничка Омароса Маниголт-Нюман “куче”, след като тя издаде книга за президента, изнасяща информация от кухнята на Белия дом.

Партията на Тръмп

И докато в критиката срещу поведението на президента се намеси дори бившият държавен глава Джими Картър, който го нарече “бедствие”, и дъщерята на Роналд Рейгън, заявявайки, че баща ѝ “би бил ужасен” от случващото се, сред представителите на Републиканската партия е настанала пълна тишина. Никой от водещите представители на партията в Конгреса не си позволява да отправи критика към Тръмп. И това е обяснимо.

Макар общото одобрение за него рядко да надминава 40%, подкрепата сред републиканските избиратели е на изключително високи нива, доближавайки се до тази към Роналд Рейгън и Джордж Буш-старши в пикови периоди от тяхното управление. Както отбелязват много анализатори, с поляризиращото си поведение и реторика Тръмп успя да овладее Републиканската партия, консолидирайки подкрепата на консервативните избиратели около себе си. Предстои да видим до какви резултатите ще доведе това на изборите през ноември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стабилизирано е състоянието на пострадалите, настанени в Окръжна болница
Стабилизирано е състоянието на пострадалите, настанени в Окръжна болница
Хашим Тачи: Косово няма да се разделя, няма да има размяна на територии
Хашим Тачи: Косово няма да се разделя, няма да има размяна на територии