НОВИНИ

Започват проверките за фалшиви книжки

Проверяват шофьорските книжки и лицензите на превозвачите заради корупционния скандал в Автомобилната администрация. Спецпрокуратурата вече е изпратила данните за фалшивите протоколи от изпитите в МВР и в транспортното министерство. От Министерството на транспорта заявиха, че на среща е обсъден механизмът, по който ще се изземват документите. По аферата се очакват нови арести, очаква се да бъдат проверени 500 протокола от шофьорски изпити. На този фон от Съюза на българските автомобилисти предлагат частни фирми да изпитват за книжки. Инструктори също настояват за спешни законодателни промени.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:20, 04.04.2016
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Изпитите за шофьорски курсове да се извършват от частни фирми, а държавата да има само контролни функции - това предлагат от Съюза на българските автомобилисти. Предложението е отправено до транспортната комисия в парламента. В някои европейски държави то отдавна е практика. В Холандия например частна фирма изпитва шофьорите от 1926 г., а в Германия има две такива фирми.

Красимир Георгиев, председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите: "С колкото по-малко изпълнителни функции се ангажира държавата, толкова повече ресурс за контрол. Когато един и същи субект проявява контролни и изпълнителни функции то и двете функции не са както трябва. Ножът, хлябът и сиренето са в една и съща ръка".

Според бившия шеф на столичния КАТ Алекси Стратиев, проблемът с купените книжки става все по-сериозен. На пътя се движат хора, които дори не могат да четат и пишат. Според Стратиев издаването на книжка трябва да става и с одобрение от Министерството на образованието.

Алекси Стратиев, експерт по пътна безопасност и бивш шеф на КАТ: "Водачът по същество е една професия. Независимо, че е масова и има над 4 млн. водачи. Все пак се изискват и знания и умения. Мисля, че Министерството на образованието може да е една структура, която проверява тези знания и умения, а не Министерството на транспорта".
;

Борислав Сарафов: Задържаните са обсебили всички сфери на дейност на ДАИ


Инструктори разказват, че има десетки жалби за нередности, изпратени до автомобилната администрация, но без резултат. Оказва се, че ДАИ не допуска курсистите подали жалба, при гледането на видеозаписите и в останалата част от проверката.

Красимир Георгиев, председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите: "Гледали сме и записи. От записа се вижда, че изпитващият неправилно е поставил оценка и какво от това. Когато трябва да получим отговор на жалбата те са едни и същи. Няма основания да бъде уважена вашата жалба".

Според инструкторите са нужни спешни промени в Закона за движение по пътищата. По думите им практиката показва, че въведените електронни листовки, таблети и камери в автомобилите не са достатъчни, за да спрат корупцията в бранша.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опашка пред онкоболница в Пловдив
Опашка пред онкоболница в Пловдив
Автомобил се блъсна в автобусна спирка в Браила и уби петима
Автомобил се блъсна в автобусна спирка в Браила и уби петима