Снимка на мъжа, който отвлече самолет на "Иджиптън Еър" и го приземи принудително в Кипър, се завъртя в социалните мрежи. Фотосът беше качен първо на сайта airlive.net. На снимката той позира до пътник от самолета като се вижда колана му с "експлозиви". Кипърските власти потвърдиха, че експлозивите са фалшиви - направени са от калъфи на телефони.

Според последната информация мъжът е Сеиф Абдин Мустафа, бивш офицер от египетската армия. Той отвлече тази сутрин египетски самолет, който пътуваше от Александрия за Ларнака. Еърбъс-ът принудително кацна в Кипър. Към 15 часа местно време мъжът освободи и последните заложници и се предаде на полицията. Всички, които бяха похитени са в добро здраве, увериха властите в Ларнака.

Мотивите на похитителя остават неясни. Според някои информации той е бил отчаяно влюбен и искал да се върне при бившата си съпруга, която живее в Кипър.

“Още в началото стана ясно, че това не е акт на тероризъм и въпреки факта, че индивидът беше опасен по отношение на поведението му, ние разбрахме, че става въпрос за психически нестабилен човек", каза пред репортери кипърският външен министър Йоанис Касолидес.

При ареста му стана ясно, че коланът му с експлозиви е фалшив. Той е направен от калъфи на телефони.

Инцидентът породи притеснения за сигурността на египетските летища и то само месеци, след като руски пътнически самолет, излетял от курорта Шарл ел Шейх, се взриви на Синайския полуостров. Загинаха 224 души, а Ислямска държава пое отговорност за терористичния акт.

Вижте видео от залавянето на похитителя от Ларнака, качено от очевидец в YouTube.